Η παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.

Πολλά είναι αυτά που επηρεάζουν την τελική γεύση και το χαρακτήρα ενός ουίσκι, από τον τύπο των κόκκων και της μαγιάς που χρησιμοποιείται, μέχρι το σχήμα του αποστακτηρίου, το βαρέλι και τη διάρκεια που το υγρό ωριμάζει μέσα σε αυτό.

Με τον τρόπο αυτό η Σκωτία έχει καταφέρει να παράγει τόση μεγάλη ποικιλία του εθνικού ποτού της, από την έντονη δυναμικότητα της Δυτικής Ακτής και των Νήσων μέχρι την πιο ήπια Ανατολή.

Ακολουθεί μια απλή διαδρομή μέσω των βασικών στοιχείων της παρασκευής ενός αυθεντικού σκωτσέζικου ουίσκι.

Όρθιο βαρέλι ουίσκι
Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι ξεκινά με τα δημητριακά. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.
Δημητριακά που αποξηραίνονται σε φούρνο

Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.

Νερό που έχει θερμανθεί και αναμειγνύεται

Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.

Χάλκινοι άμβυκες

Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η “σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης”.

Ουίσκι σε μεζούραΤο προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.

Σήμερα το Johnnie Walker παράγει περισσότερο σκωτσέζικο ουίσκι από οποιονδήποτε άλλο οίκο ουίσκι στον κόσμο. Επίσης διαθέτουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνια ουίσκι από φημισμένα αλλά πλέον ανενεργά αποστακτήρια όπως το Port Ellen και το Borra.

Πηγή: johnniewalker.com